4/awFkwt-znAhT0EN1u6bfZXfLCbwwk-EvXea-J8NcC9n56S5TyIpzgqM
Lees ook: 'Over de Informatiegids'.
Vanaf de Afsluitdijk strekt de waddenkust van Friesland zich met een gebogen lijn uit tot aan het Lauwersmeergebied. Een door mens geschapen land achter dijken. Daarachter oude vissersdorpjes en een enkele haven als opstap naar de eilanden. Met buitendijks zilte natuur en binnendijks een bijzonder aanbod: weidse landschappen, horizon, terpdorpen met Middeleeuwse kerkjes, duisternis en stilte. Op de bodem van de oude zee, met Elfsteden als Workum, Harlingen, Franeker, Leeuwarden en Dokkum. Eigenzinnig en vrij. Een waddenland van overvloed dat je moet zien en beleven.
Ontdek de waddenkust van Friesland. Bijna iedereen kent de Waddeneilanden en de boottocht ernaartoe. Maar er is meer. Dat ervaar je als je willekeurig waar de dijk overgaat en uitkijkt over Waddenzee UNESCO Werelderfgoed. Dat zie je vanaf Makkum en de Afsluitdijk naar Harlingen, en van Zwarte Haan naar Holwerd en Paesens-Moddergat. Bezoek de unieke buitendijkse natuurgebieden met uitgestrekte kwelders, zomerpolders, zilte graslanden en oude slikvelden.
Van het oeroude terpenlandschap en de vroegste dijken, zoals de Pingjumer Gulden Halsband, naar de recentere Afsluitdijk, Kweldercentrum Noarderleech en het Lauwersmeergebied. Overal in het waddengebied vind je sporen van de relatie tussen mens en zee. De bewoners leerden steeds beter met water om te gaan. Ze bouwden dammen en dijken. Ze gingen bemalen, spuien, legden stukken land droog en maakten polders. Leven onder zeeniveau? Alleen in de rest van de wereld kijken ze daar nog van op.
Langs de Friese kust zie je goed de overgang van wad en kwelder, de vruchtbare grond voor de landbouw en de koeien. Op de dijken lopen de schapen vrij rond. Het wad levert de oesters en zilte planten. Restaurants laten je op een bord zoet en zout en land en zee proeven. Wandel of fiets door het gebied en duik een plaatselijke eetgelegenheid in. Er wordt hier veel gekookt en gebakken met de bijzondere ingrediënten uit de streek.