Ik ben Meindert van Dijk, 66-plusser, gehuwd, onthaastcoach, wandelcoach, fotograaf, natuurgids, inspirator, tuinliefhebber en levensgenieter. Voor mij een ideale mix van activiteiten, waarin ik mijn passies ten volle kan uitleven: fotograferen, de natuur, wandelen, tuinieren én coachen.
Ik wil graag zinvol en duurzaam bezig zijn, thuis en in mijn werk. Liefst met het helpen van andere mensen, vooral bij het vinden van rust en stilte. Maar ook met hen helpen met de kennis en ervaringen die ik in mijn hele leven heb opgedaan.
Eigenlijk maakt het mij niet eens zoveel uit waarméé ik andere mensen help. Het geeft mij voldoening. Ik krijg er een fijn gevoel bij. Door anderen te helpen ben ik dus eigenlijk egoïstisch bezig. Maar op deze manier is dat toch niet erg?
Als wandelcoach vind ik het fijn om mensen in een ontspannen sfeer en wandelend in de Friese natuur te mogen helpen tot rust te komen en met het vinden van antwoorden op hun levensvragen en van oplossingen voor hun problemen en dilemma's. Hier lees je hoe ik in het leven sta.
" Wat ik het liefst doe? Mensen helpen bij het vinden van rust en stilte! " |
Werk- en levenservaring
Ik heb ervaring als zelfstandig ondernemer (zzp) en als werknemer bij overheden (politie, rijk, provincie, waterschap, gemeente) in zowel uitvoerende als leidinggevende functies. (Zie LinkedIn). Daarnaast was ik sociaal-maatschappelijk actief als (bestuurs)lid van een vakorganisatie, dienstcommissie (OR), kerkeraad en natuur-, milieu- en dierenbeschermingsorganisaties.
Van burn-out naar bewust onthaasten en genieten
Een burn-out in 2001 was voor mij aanleiding om bewust anders in het leven te gaan staan. Om werk en privé meer in balans te brengen. Om meer tijd en ruimte voor mijzelf te creëren. Om meer leuke dingen te gaan doen. De thema's onthaasten, genieten, rust, ruimte en stilte vormen sindsdien de uitgangspunten voor mijn leven.
Zo richtte ik mij meer op de professionele fotografie en het organiseren en begeleiden van Natuurfotowandelingen. Daarnaast startte ik het Platform Onthaasten en Genieten ( 'voor rustzoekers'), bracht twee maal het online magazine 'Onthaasten en Genieten' uit (waarmee een droom van mij in vervulling ging) en ontwikkelde ik mijzelf tot 'onthaastcoach', als onderdeel van mijn wandelcoaching.
Posttraumatische Stressstoornis (PTSS)
Zo rond 2005-2008 ontwikkelde zich bij mij een Posttraumatische Stressstoornis (PTSS). Meerdere schokkende en traumatische gebeurtenissen waarbij ik nauw betrokken was in de tijd dat ik bij de politie werkte (1973-1992) bleek ik psychisch niet goed te hebben verwerkt. Zo doken deze gebeurtenissen steeds opnieuw in mijn hoofd op en kon ik er slecht van slapen. Ook triggerden gewelddadige films op TV mij steeds. Enkele voorbeelden:
- een klein kind, dat in een kanaal naast een woonboot was verdronken en tijdelijk in een politiecel werd gelegd;
- verschillende zelfdodingen: onder andere in een auto, in een bos, in een kamer van een psychiatrisch ziekenhuis en in een schuur achter een woning (op 2e Kerstdag);
- een verkeersongeval op Sinterklaasavond, waarbij de zwaar gewonde jonge vrouw half uit de auto lag en overleed voordat de ambulance ter plaatse was. De vrouw was toen ongeveer evenoud als ik en ook kort daarvoor verloofd.
- een (gestolen) auto, die met vier jongens aan boord van de weg was geraakt en op de kop in een sloot was beland. Eén jongen (17 jaar) verdronk daarbij, waarna ik het overlijdensbericht aan de ouders moest overbrengen.
- een schietincident, waarbij op het terrein van een psychiatrisch ziekenhuis een verwarde man een pistool op mij richtte, waardoor ik uit noodweer genoodzaakt was om met mijn dienstpistool op hem te schieten. Wonder boven wonder raakte ik hem slechts in de hand waarin hij het pistool vasthield. Achteraf bleek het om een gasalarmpistool te gaan. Tijdens het lossen van mijn drie schoten ging voortdurend ik bij mij mijzelf na of ik soms ergens door een kogel van het pistool van de andere man werd geraakt.
Een therapie met EMDR loste mijn PTSS op. Hierbij liet een psycholoog mij steeds afwisselend links en rechts piepjes horen terwijl ik aan een schokkende gebeurtenis dacht. Op het oog een zeer eenvoudige, maar voor mij een zeer effectieve behandelmethode.
Waarom wandelcoaching?
Het idee om met wandelcoaching te starten ontstond tijdens de door mij georganiseerde Natuurfotowandelingen. Tijdens deze wandelingen ontstonden met deelnemers regelmatig gesprekken, die verder gingen dan alleen de fotografie en de natuur.
Het ging dan bijvoorbeeld over 'levensvragen', overwegingen om het roer om te gooien, keuzestress, burn-out, PTSS, relaties en spirituele zaken. Vanwege de overige deelnemers en de aard van de Natuurfotowandelingen kon ik niet de door mij gewenste aandacht geven aan deze veelal boeiende gesprekken.
Opleidingen
Daarom volgde ik in 2015 de training WandelCoaching (HBO) bij het Atma Instituut en in 2016 'De Resultaatgerichte Wandelcoach Opleiding' (HBO) bij Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau. In 2018 verdiepte ik mij in de TriA© methode voor professionele begeleiding bij persoonlijke ontwikkeling. In 2019 volgde ik ook bij Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau de tweedaagse training 'Wandelcoaching voor Groepen'.
Het Coach Bureau is erkend door onder meer de NRTO (Nederlandse Raad voor Training en opleiding) en het CRKBO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs). Het Atma Instituut is eveneens erkend door het CRKBO, alsmede door onder meer de KTNO (Kwaliteit en Toetsing Natuurgerichte Opleidingen).
Eerder nam ik deel aan uiteenlopende cursussen op het gebied van communicatie en gesprekstechnieken. Op de 'Universiteit van het Leven' deed (en doe) ik echter de meeste kennis en (levens)ervaring op.
Gastheerschap
Ik ben mij ervan bewust dat het volgen/deelnemen aan een wandelcoachtraject nogal wat voor jou betekent. Je vertrouwt mij je (levens)vragen en problemen waarmee je worstelt toe. Vragen en problemen waar je misschien nog nooit met iemand over hebt gesproken. Ook kunnen de coachwandelingen onverwachte emoties oproepen.
Daarom vind ik een veilige, prettige en ontspannende omgeving voor jou erg belangrijk. Als wandelcoach zie ik mijzelf ook als vertrouwenspersoon en gastheer. Daarom starten de wandelingen zoveel mogelijk bij een (horeca)gelegenheid, waar we vooraf en - indien gewenst - achteraf een kop koffie of thee kunnen drinken en waar we gebruik kunnen maken van het toilet.
Na acute leukemie nieuwe levenservaringen
Op 19 april 2018 werd bij mij volkomen onverwacht acute leukemie (AML) vastgesteld. De volgende dag werd ik uit mijn normale dagelijkse leven weggerukt en opgenomen in het ziekenhuis. Een maandenlange periode van langdurige ziekenhuisopnames, chemokuren, totale lichaamsbestralingen en stamceltransplantatie volgde. Begin augustus 2018 werd ik ontslagen uit het ziekenhuis. Een langdurige herstelperiode met tal van beperkingen en ziekenhuiscontroles volgde. Lees voor meer informatie over mijn ziekte- en herstelperiode mijn blog "Leukemie is NIET leuk"
Inmiddels ben ik zover hersteld dat ik sinds januari 2019 de wandelcoaching weer rustig aan heb opgepakt. Tijdens de coachwandelingen kan ik nu dankbaar gebruik maken van de nieuwe levenservaringen die ik afgelopen periode op het gebied van leukemie (en andere vormen van kanker) heb opgedaan.
Lees meer op de pagina Wandelcoaching >>